Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η Σκύρος είναι από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας.

Σκύρος. Το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων

Φτάνοντας στο λιμάνι, θα αντικρίσετε το γραφικό λιμάνι της Λιναριάς, που ξεπροβάλλει αμφιθεατρικά χτισμένο γύρω από τον ομώνυμο όρμο. Περίπου δέκα χλμ. μακριά από τον λιμάνι, θα συναντήσετε την πανέμορφη Χώρα, επίσης αμφιθεατρικά χτισμένη γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που «επιτηρεί» την περιοχή. Περπατώντας στα πλακόστρωτα 
σοκάκια της, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα σκυριανά σπίτια. Παρόλο που οι στέγες τους είναι επίπεδες και θυμίζουν την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, διαθέτουν έντονα τοπικά στοιχεία που τα διαφοροποιούν, ιδιαίτερα σε ότι
αφορά τον εσωτερικό διάκοσμο.Μόλις 3,5 ώρες από την πρωτεύουσα βρίσκεται η Σκύρος, το νοτιότερο νησί των Σποράδων, το νησί στο οποίο έζησαν μυθικοί ήρωες, όπως ο Αχιλλέας, ο Λυκομήδης, ο Νεοπτόλεμος και ο Θησέας. Στο πέρασμα των αιώνων πέρασαν από το νησί πάμπολλοι κατακτητές, αφήνοντας την παρακαταθήκη τους στις τέχνες, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. Είτε αναζητάτε διακοπές ηρεμίας και χαλάρωσης ή δράσης και περιπέτειας, η Σκύρος προσφέρει κάτι ξεχωριστό στον καθένα!
Χώρα
Χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το βυζαντινό κάστρο που ορθώθηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια της, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα σκυριανά σπίτια, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Έχουν επίπεδες στέγες που θυμίζουν την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, όμως διαθέτουν ντόπια στοιχεία που τα διαφοροποιούν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό διάκοσμο. Έχουν λουλουδιασμένες αυλές και η εσωτερική τους διάταξη είναι συγκεκριμένη και λειτουργική.

Περιηγηθείτε στην Χώρα και ανακαλύψτε τα εντυπωσιακά στολίδια του νησιού...
Το βυζαντινό κάστρο, όπου ακόμη δεσπόζουν απομεινάρια από τα κυκλώπεια και τα βυζαντινά τείχη. Από δω η θέα από εδώ στο πέλαγος και στις υπόλοιπες Σποράδες είναι εξαιρετική. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν τα ερείπια της εκκλησίας της Kοίμησης της Θεοτόκου (9ου αι.) αλλά και το καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου (10ου αι.), μετόχι της Mεγίστης Λαύρας του Aγίου Όρους. Εδώ, ανάμεσα στα τάματα, λάμπει το μετάλλιο του πρώτου Έλληνα Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, το οποίο είχε «τάξει» στον Άγιο για τη βοήθειά του.
Το Λαογραφικό Μουσείο του Μάνου και της Αναστασίας Φαλτάιτς, που ιδρύθηκε το 1964 μέσα στο Άλσος των Σκυριτών.
Tον Παλαιόπυργο, τον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων πελασγικών τειχών του νησιού.
Το πέτρινο θεατράκι, χωρητικότητας 1.000 θέσεων, που φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού «Φεστιβάλ Σκύρου».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από την Πρωτοελλαδική Περίοδο έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Στον χώρο του φιλοξενείται το Σκυριανό Σπίτι (Λαογραφική Συλλογή), όπου θα δείτε τα περίφημα ξυλόγλυπτα σκυριανά έπιπλα, τα κεραμικά ζωγραφιστά σκυριανά πιάτα, υφαντά και αντιπροσωπευτικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής των ντόπιων.
Τη Μεγάλη Στράτα, που οδηγεί στην πλατεία Κύπρου (γνωστή ως πλατεία Mπρουκ), όπου δεσπόζει το άγαλμα του Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Pόμπερτ Mπρουκ (1887-1915), το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Mιχάλης Tόμπρος.
Αγαλίπα Studios 
Σκύρος
Τηλ. 2222092456...
6937171003

Δείτε περισσότερα

                                    


    Που να κολυμπήσετε στη Σκύρο

Στη Σκύρο βρίσκονται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας. Πεντακάθαρα νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές και ονειρικά τοπία με πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα συνθέτουν ένα ειδυλλιακό τοπίο που υπόσχεται απολαυστικές στιγμές χαλάρωσης! Για κολύμπι κοντά στη Χώρα θα πάτε στις παραλίες Μαγαζιά, Μώλος, Παπά το Χούμα και Ληνό (λίγο πριν τον Ασπού). Η μεγάλη αμμώδης ακρογιαλιά του Μώλου αποτελεί ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα σημεία της Σκύρου. Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα κολυμπήσετε στην Πετρίτσα, στην Kυρα-Παναγιά, στον Άγιο Πέτρο και στη Θεοτόκο.
Εκδηλώσεις
  • «Φεστιβάλ Σκύρου», τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Έθιμο του Γέρου και της Κορέλας, τις Απόκριες.
  • Πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα, στις 16-17 Αυγούστου.
Πηγή:EOT
Διαμονή
Για τη διαμονή σας στη Σκύρο, τη χώρα της Σκύρου και τις άλλες περιοχές του νησιού, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στη χώρα της Σκύρου και στις άλλες περιοχές του νησιού, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες, βίλλες, κατοικίες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.


Πρόσβαση

Στη Σκύρο μπορείτε να έρθετε ακτοπλοϊκώς μέσω Κύμης.
Για Κύμη οδικώς μέσω Χαλκίδας ή μέσω Ωρωπού - Ερέτριας με πλοιάριο.

Επίσης αεροπορικώς συνδέεται η Σκύρος με Αθηνά ορισμένες ημέρες την εβδομάδα, όπως επίσης και με τη Θεσσαλονίκη.
Δείτε αναλυτικά για Πρόσβαση, Χρήσιμες πληροφορίες, Μετακινήσεις

Για την διευκόλυνσή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη εύρεσης διαδρομών στο επόμενο πεδίο της σελίδας (Διαδρομές) με πληροφορίες για την χιλιομετρική απόσταση, το χρόνο που θα χρειαστείτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, επιλέγοντας τα σημεία που σας ενδιαφέρουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τραγανά καλαμαράκια με πάπρικα και ρίγανη

Διαδικασία Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα καλαμάρια. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. περίπου. Βάζουμε τις...